Værkstedet, et fristed på landet i smukke omgivelser

Forsiden     Smykker     Restaurering af kalke     Andet kirkesølv    Udstillinger


 

 

 

 

 

 

 

Vi arbejder med guld- og sølvsmede håndværket nøjagtigt som man har gjort før industialiseringen tog fat, dog har vi i dag meget bedre værktøj og bedre hjælpemidler, lys, briller, gasbrændere o.s.v  

Billedet viser en typisk arbejdsplads med skødeskind til opsamling af afsavet og affilet metal så dette kan smeltes sammen igen til nyt tråd og plade. De følgende billeder fortæller lidt om de mange facetter vores fag blandt andet indeholder

 

Til venstre: Guldlegering, (ca. 1000 gr.) er smeltet og  blive hældt op i ingods , hvor metallet størkner i en lille stavform. Den lille guldbarre kan derefter valses eller smedes til den ønskede udgangsform til et nyt smykke eller hvad det nu skal være.

En sølvplade "trækkes op" og bliver til cuppa på en kalk. Det er et meget tidskrævende arbejde at forme et stykke korpus. Det kræver  også en del armkræfter. Der bliver brugt mange slag med hammeren. 

 

Efter mange timers arbejde begynder der at tegne sig et billede af en kalk. Der mangler nu lueforgyldning af nodus og indvendig i cuppa. Hele kalken bliver til sidst poleret inden den kan leveres til kirken.

 

 

Lodning er en meget vigtig del af vores arbejde. Det kan være små lodninger på f.eks. trådfatninger til en brillantring, eller store varmekrævende lodninger  på en dåbskande eller et dåbsfad. Sølv kræver på grund af dets meget gode varmeledeevne en stor blød flamme. Sterling sølv ( 925 sølv) smelter ved ca. 900 grader og slagloddet smelter  ved ca. 820 grader. Når et stort korpusarbejde skal loddes, kan det derfor godt kræve, at flere personer sørger for at genstanden holdes varm mens en anden person kan koncentrere sig om lodningen. 

 

   

Dorthe og Ebbe Hjorth,  Guld-og sølvsmedie,  Ydbyvej 47,  Gettrup,  7760 Sydthy

tlf. 97956121      hjorth-thy@c.dk